fbpx

JAKT OG JAKTHUNDFÔRING

Det begynner å nærme seg den fine gode tida og hunden skal iløpet av de neste ukene forhåpentligvis jobbe seg opp imot den kondisjonen og energinivået som kreves for å holde farten gjennom lange dager med jakt og trening i skog og fjell.

På grunn av produksjonsproblemer har vi i år fått store forsinkelser på høstproduksjonen vår av Troll Ekstra Energi.
Troll Ekstra Energi, Troll Pølsa, Rød Pølsa eller Gull pølsa….. kjært barn har mange navn, men uansett navn er dette et produkt som er spesiallaget for å gi aktive hunder det de trenger av næringsstoffer for å opprettholde aktiviteten i mange timer, over flere dager.
Pølsa finner du i nettbutikken på linken her: Hermetikk – Troll Hundefor (troll-hundefor.no)

Frem til vi får inn pølsa igjen har vi valgt å ta inn Provit Energi bokser for å ha et alternativ tilgjengelig for kundene våre.

Her kan du lese litt om hvordan vi mener denne pølsa kan benyttes for å gi hunden best mulig forutsetning for å finne den vanskelige fuglen både sent på dagen og etter mange sammenhengende jaktdager.

Fôr og fôring før og under jakta.
At avl og trening er avgjørende element i arbeidet med å få frem “den beste jakthunden” er så selvfølgelig at det ikke engang er verdt å diskutere. Det tredje elementet, fôr og fôringsrutiner, er imidlertid alt for lite påaktet, og det er mye bra hund som aldri når opp til sitt potensiale nettopp av den grunn.

Hunder med store variasjoner i aktivitetsnivå gjennom året, der rolige sommermåneder avløses av enorme krav til ytelse under lange jaktdager utover høst og vinter, har vesentlig andre behov både for riktig tilpasset næring og gode rutiner rundt fôringa enn det “normalhunden” har.
Når vi nå er kommet frem til de første dagene i august har vi vært gjennom en periode der behovet for ren energi har vært lavt. Det reduserte energibehovet imøtekommer du enten ved å redusere fôrmengden eller ved å bruke fôr med lavere fettinnhold.
Det siste er utvilsomt å foretrekke av minst to årsaker. Behovet for proteiner og de fleste vitaminer og mineraler synker ikke på samme rettlinjede måte som energibehovet og reduserer du volumet reduserer du samtidig tilgangen på disse tilsvarende.
I en periode hvor skader og slitasje skal leges og nytt vev og muskler skal bygges er det svært viktig at
det daglige fôrvolum inneholder nok protein, og protein med god aminosyresammensetning.
Den andre grunnen til å bruke fôr med lavere energiinnhold i stedet for å redusere volumet sterkt, er at
hunden har best av å få tilnærmet samme dagsmengde gjennom hele året.
TROLL ELITE tørrfôr er utviklet nettopp for å ivareta de kravene som nevnes ovenfor. Tilnærmet samme råvarebase i alle våre tørrfôr, men med ulike totalverdier av fett, proteiner og karbohydrater, gjør at skifte mellom fôrtypene våre skjer uten problemer.

Med august starter treninga igjen og dermed øker energibehovet. Du må da enten gi større mengde av det fôret du har brukt gjennom vår og sommer, eller gå over til et mere energirikt tørrfôr. Det siste er nok å foretrekke. Bruker du TROLL er det unødvendig med overgangsfôring.
Har du brukt TROLL ELITE går du nå over til TROLL SPORT. Har du brukt TROLL SPORT går du over til TROLL EKSTREM. Dermed oppnår du tre viktige ting. Det økte energibehovet tilfredstilles, det opprettholdes tilnærmet samme fôrvolum fortsatt, og hunden får noen dager på å venne seg til det fôret du skal benytte under prøve- og jaktperioden.
Fôrskifte i september har ført til utallige “uforklarlige” problemer og ødelagt for mange lovende hunder under prøver og ikke minst under den viktigste uka i året.
Som en generell regel skal du aldri gi hunden fôr under prøver eller på jakt som den ikke har fått venne seg til på forhånd.
Fordøyelsessystemet hos hund er på mange måter i utakt med den næringstilgangen som den “moderne” hunden møter. Under langvarig belastning er det spesielt to forhold som må ivaretas. Det økte, rene energibehovet må dekkes fra fôr med høyt fettinnhold, og den reduksjonen av blodsukker (glykose) som hardt arbeidet har medført må erstattes.
Det siste er lite påaktet i denne forbindelsen, men er velkjent fra idrettsmedisinen der oppbygging av glykoselager før belastningen er viktig. I motsetning til mennesket er hunden imidlertid ikke i stand til å lagre reserver av glykose.
Tapet må derfor erstattes under eller etter at arbeidet er utført, og det må skje så snart som mulig. Allerede etter 30 minutters hvile er hundens evne til å erstatte glykosetapet redusert.
TROLL EKSTRA ENERGI er et spesialfôr utviklet av profesjonelle norske og svenske jakthundfolk,
og er et våtfôr med et høyt innhold av lettfordøyelig fett for raskt å kunne gi ny energi, og ris som hurtig omdannes til glykose.
I treningsperioden skal hunden få to-tre biter av dette umiddelbart etter treningsøkta er over, eller
under pauser. Mange vil ha stort utbytte av å blande i litt TROLL EKSTRA ENERGI i tørrfôret også
ved hovedmåltidet.
Første jaktdagen går bikkjene så det suser nesten uansett hvilke forberedelser du har gjort, eller unnlatt å gjøre. Dersom forberedelsene er gjort riktig, skal du nå ha en hund i godt hold, den har bygd gode muskler og lagret fettreserver, potene er sterke og fordøyelsessystemet er tilvendt fôr med høyt energiinnhold. Men allerede første kvelden opplever nok mange at “dau hund” viser liten interesse for maten. Den eter ikke før langt utpå natta, eller på morgenkvisten en gang.
Da blir det lite tid til fordøyelse og opptak av næringsstoffer før det bærer løs igjen neste morgen. Av ren jaktlyst går kanskje også denne dagen sånn noenlunde, men så er det også jevnt slutt.
Under hardt arbeid er det fettreservene som brukes først, deretter begynner den å tære på muskler og vev. Det er ikke unormalt at en hardtgående fuglehund forbrenner opp mot 5000 kcal i løpet av dagen, og det må være en målsetting å erstatte mest mulig av dette.
100-150 gram TROLL EKSTRA ENERGI våtfôr, helst sammen med vann, før du selv spiser frokost vil gi hunden en god start på dagen. Allerede etter en times tid ute bør du fôre på igjen med 50-100g. Med så lite volum trenger du ikke vente før du er i gang igjen.
Med 3-4 slike snackepauser i løpet av dagen vil du erstatte mye av det forbrukte blodsukkeret før
nivået blir kritisk lavt, samtidig som du tilfører ny energi i takt med forbruket.
Når du tar en lengre pause midt på dagen, kan måltidet gjerne være en blanding av litt TROLL SPORT eller TROLL EKSTREM tørrfôr og TROLL EKSTRA ENERGI våtfôr. Slå gjerne på litt vann for å sikre at vannballansen i kroppen opprettholdes. Dehydrering forekommer dessverre langt oftere enn man skulle tro, og kontrollert væskeinntak bør generelt vies langt større oppmerksomhet enn det de fleste har for vane å gjøre. Fôr med så ekstremt høyt, lettfordøyelig energiinnhold tas opp raskt og blir ikke liggende som en klump i magen under ettermiddagsøkta.
Med mange små måltider gjennom dagen unngår du at hunden tømmes helt. Det har selvsagt sin store egenverdi der og da.
I tillegg er det også den beste forberedelsen til neste dag ved at den får et normalt forhold til hovedmåltidet i motsetning til det som nevnes ovenfor. Den får tid nok til å fordøye maten utover kvelden, noe som igjen gir ro for fysisk hvile gjennom natta.
Hovedmåltidet om kvelden bør bestå av samme blanding som midt på dagen og bør utgjøre vel halvparten av det totale dagsbehovet. Det gis etter at hunden har fått hvile en times tid. Den må gjerne få drikke godt i mellomtiden, og selvsagt ha tilgang til vann også utover natta.

5000 kcal utgjør en anseelig mengde fôr, og det er her helt nødvendig med fettrik kost, hvis ikke får du “mett hund” lenge før det faktiske energibehovet er dekket. Det kan bli stor differanse mellom forbrent energi og tilført energi, og akkumulert over flere dager blir det i så fall bare beingrinda du har med deg ned fra fjellet. At enkelte måler god hund og vellykket jakt ut fra hvor lang avstand de kan telle hundens ribbein på etter jakta, er lite å ettertrakte i seriøst hundehold.


Jan M. Wolden
Troll Hundefôr AS
Sorgenfriveien. 9, 7031 Trondheim
Tlf: 73941725
e-mail: post@troll-hundefor.no
Web-site: www.troll-hundefor.no